Cum funcționează o Casă Pasivă?

Casa pasivă este cel mai eficient standard de construcție din lume din punct de vedere energetic: o casă pasivă utilizează doar 10% din energia consumată de structurile medii din Europa Centrală, ceea ce duce la economii de energie de până la 90%. Proprietarii de case pasive nu sunt îngrijorați de creșterea costurilor energiei.

Pentru încălzire și răcire, casele pasive consumă mai puțin de 15 kWh/(m2/an) (raportat la spațiul de locuit)
Sarcina maximă de încălzire/răcire este stabilită la 10 W/m2.

Consumul de energie primară convențională nu poate depăși 120 kWh/(m2a), dar alimentarea cu energie regenerabilă (PER) cu nu mai mult de 60 kWh/(m2a) este calea viitorului. Cu casele pasive, acest lucru este simplu de realizat.

Ratele de schimbare a aerului trebuie limitate la n50 = 0,6 pe oră în casele pasive.
Este puțin probabil ca temperaturile excesive să apară mai mult de 10% din timp în zonele mai calde și/sau în timpul lunilor de vară.

Casa pasivă este un proiect de construcție durabilă care oferă structuri de înaltă calitate la costuri reduse, precum și medii de locuit confortabile și sănătoase. Iar conceptele sale sunt simplu de înțeles:

  • Deoarece structurile moderne devin din ce în ce mai etanșe, ventilația prin rosturi și goluri nu mai este suficientă pentru a furniza aer proaspăt în interior. Nici deschiderea ferestrelor, nici închiderea acestora nu ajută. Calitatea aerului interior (IAQ) este obiectivul de bază al performanței, iar aerul proaspăt nu este doar o chestiune de confort, ci și o necesitate pentru o viață sănătoasă.  Prin urmare, sistemele de ventilație vor fi o componentă esențială a tuturor construcțiilor și renovărilor viitoare de locuințe.
  • Chiar dacă sistemele de ventilație sunt mai scumpe, pentru început, acestea vor economisi o sumă semnificativă de bani pe termen lung dacă sunt sisteme de înaltă eficiență. Cheltuielile de funcționare ale oricărei clădiri vor fi reduse cu sisteme de ventilație de tip „Casa pasivă”.
  • Ideea de casă pasivă intră în joc aici: De ce să nu folosim volumele enorme de aer proaspăt din exterior care trebuie să ajungă în clădire pentru încălzire? – Fără aer suplimentar, fără recirculare de aer, fără zgomot sau curenți de aer deranjant? Ca urmare, sistemul de ventilație se amortizează de două ori.
  • Această idee de „încălzire a aerului de alimentare” funcționează numai în clădirile care sunt bine izolate, cum ar fi casele pasive. Pentru a se asigura faptul că căldura necesară poate fi furnizată de aerul de alimentare, sarcina de încălzire prin transmisie și infiltrare trebuie să fie mai mică de 10 W/m2.

Lasă un răspuns