Un Alt Tip de Casă Pasivă

Cu toții avem o casă construită, cel mai probabil, în mod tradițional, fără tehnici de proiectare pasivă sau alte tehnici noi care ar putea să vă ajute pe parcurs.

În ultima vreme, am explorat foarte mult casele pasive din mai multe unghiuri. Ne-am uitat la principiile individuale de construcție ale acestora, de ce sunt bune, cum pot fi mai confortabile, cum o astfel de casă poate reduce economiile lunare.

Cu toate acestea, mai există un alt tip de casă de care am dat în ultima vreme și este destul de impresionant. Nu este o casă cu design pasiv, însă folosește tehnicile dintr-o astfel de casă, într-un fel sau altul.

Vorbesc despre o casă de tip Earthship.  O locuință solară pasivă compusă din materiale naturale și reciclate este cunoscută sub numele de Earthship. Earthships sunt proiectate și comercializate ca locuințe care sunt construite în mare parte pentru a funcționa autonom și sunt compuse din anvelope umplute cu pământ, cu o construcție cu masă termică pentru a gestiona în mod natural temperatura interioară. De obicei, acestea au și un sistem propriu de ventilație naturală. Navele terestre sunt adesea locuințe fără rețea care se bazează cât mai puțin pe serviciile publice și pe combustibilii fosili.

Proiectele primelor Earthships au fost foarte experimentale la început, dar prin practică și evoluție, casele au început să pară atrăgătoare.

Earthships sunt proiectate pentru a profita de resursele locale, în special de energia solară. Ferestrele de pe pereții orientați spre soare, de exemplu, permit iluminarea și încălzirea, iar clădirile sunt frecvent în formă de potcoavă pentru a optimiza lumina naturală și câștigul solar în timpul lunilor de iarnă. Atât în condiții exterioare reci, cât și în condiții exterioare calde, pereții interiori groși și solizi asigură masa termică, care controlează automat temperatura interioară. Pereții din cutii de conserve sunt pereți interiori, neportanți, compuși dintr-un fagure de alveole din cutii de conserve reciclate, lipite între ele prin beton. Pe acești pereți se aplică frecvent stuc în strat gros. Pentru o eficiență energetică sporită, acoperișul unui Earthship este foarte bine izolat – adesea cu pământ sau adobe.

De ce sunt interesante?

  • Acestea utilizează tehnici de proiectare pasivă, cum ar fi ventilația, masa termică, umbrirea, rotația și poziționarea casei, încălzirea și răcirea solară etc.
  • Sunt realizate din materiale locale. De obicei, pereții sunt făcuți din cutii de conserve sau anvelope umplute cu pământ. Oamenii folosesc, de asemenea, un amestec de pământ și crengi de copac sau alte alternative cu costuri reduse
  • Costuri reduse și „făcute manual”. Majoritatea oamenilor fie și-au construit singuri casa, fie împreună cu un grup de prieteni. Există companii care le construiesc, dar există o filozofie „hands-on” în cadrul Comunității
  • O comunitate diversă de oameni care se ajută reciproc. Uneori sunt și vecini.
  • Performanță impresionantă. Astfel de locuințe sunt 100% independente de rețea și autosustenabile. Este uimitor cum mențin, de asemenea, o temperatură stabilă în interiorul casei pe tot parcursul anului.

Lasă un răspuns