În zonele în care se folosesc aparate de aer condiționat, scurgerile de aer reprezintă 15-25% din pierderile de căldură pe timp de iarnă în clădiri și pot contribui la o pierdere substanțială de „răcoare”. Una dintre cele mai ușoare modificări pe care le puteți face pentru a vă îmbunătăți confortul, reducând în același timp costurile de energie și emisiile de gaze cu efect de seră, este să vă etanșați casa împotriva scurgerilor de aer. Cu excepția locuințelor cu ventilație naturală de la tropice, etanșarea este cu atât mai avantajoasă cu cât clima dumneavoastră este mai severă.
Deoarece etanșarea casei dumneavoastră și creșterea nivelului de izolație poate duce la condens și la o calitate slabă a aerului interior, acest articol descrie cum funcționează condensul, care sunt climatele cele mai predispuse la acesta și cum puteți atenua efectele sale.
Izolația vă menține casa caldă iarna și răcoroasă vara, acționând ca o barieră în calea mișcării căldurii. De asemenea, poate ajuta la izolarea fonică și la rezistența la intemperii. Un confort pe tot parcursul anului este asigurat de o casă bine izolată și bine proiectată, care poate economisi până la jumătate din cheltuielile de răcire și încălzire, reducând în același timp emisiile de gaze cu efect de seră. Gradul necesar de izolație, precum și cel mai bun tip de izolație de ales – vrac, reflectorizantă sau compozită – este determinat de climă. Izolația este mai rentabilă atunci când este instalată în timpul construcției.
Masa termică se referă la capacitatea unui material de a absorbi și stoca energie termică. Pentru a schimba temperatura unor materiale cu densitate mare, cum ar fi betonul, cărămizile și țiglele, este nevoie de multă energie termică: aceste materiale au o capacitate mare de stocare a căldurii și, prin urmare, sunt denumite ca având o masă termică ridicată. Masa termică este minimă în cazul materialelor ușoare, cum ar fi lemnul.
Folosirea materialelor cu masă termică ridicată în întreaga casă vă poate ajuta să economisiți bani la cheltuielile de încălzire și răcire, dar trebuie făcută corect. O utilizare necorespunzătoare poate înrăutăți cele mai mari extreme ale climei, radiind căldura într-o noapte toridă de vară sau absorbind toată căldura pe care o generați într-o noapte rece de iarnă. Masa termică este utilizată în mod eficient pentru a regla temperaturile interioare prin medierea temperaturilor extreme de zi și de noapte. Pentru a avea succes, masa termică trebuie să fie combinată cu abordări de proiectare pasivă adecvate climatului. Masa termică poate fi modernizată în diverse situații, însă cel mai convenabil este să se facă în timpul construcției sau al remodelării.