Cum să contribui la lupta împotriva schimbărilor climatice prin construirea unei case pasive

Casele pasive sunt structuri eficiente din punct de vedere energetic, care oferă un grad ridicat de confort, utilizând în același timp foarte puțină energie pentru încălzire și răcire. În câteva cuvinte, aș defini locuințele pasive ca fiind „case foarte eficiente din punct de vedere energetic, aproape ermetice”. Casele sunt atât de eficiente din punct de vedere energetic încât pot reduce cheltuielile de încălzire cu până la 90%.

Cum ajută la schimbările climatice?

O casă pasivă este, prin definiție, o alegere excelentă pentru construirea unei case pentru persoanele conștiente de mediu. Prin simpla reducere a costurilor lunare, aceasta reduce emisiile de carbon, care este singurul obiectiv pe care întreaga planetă încearcă să îl atingă într-un fel sau altul.  Casele pasive pot contribui la atingerea acestui obiectiv, mai ales dacă organismele de reglementare de nivel înalt, cum ar fi Comisia Europeană, vor face presiuni pentru ca implementarea caselor pasive să devină „noua normalitate”.

În mediul în care sunt construite, o bună proiectare pasivă garantează confortul termic al locuitorilor, cu o încălzire sau răcire suplimentară redusă.

Fiecare zonă temperată are un set unic de caracteristici climatice care influențează cele mai bune obiective și reacții de proiectare. Înțelegerea conceptelor de confort termic și identificarea propriei zone climatice vă poate ajuta să luați decizii de proiectare educate pentru casa dumneavoastră. Cu categoriile sale de stele.

Iată 4 moduri în care O casă pasivă vă poate ajuta să vă reduceți amprenta de carbon:

Orientarea și umbrirea

Modul în care vă așezați casa pe amplasamentul său pentru a profita de elementele climatice, cum ar fi soarele și brizele răcoritoare, se numește orientare. În toate regiunile, cu excepția celor tropicale, de exemplu, camerele de zi ar trebui să fie orientate spre nord sau cât mai aproape de nord, oferind o expunere solară maximă și o umbrire simplă a pereților și ferestrelor pe timp de vară. Cererea de încălzire și răcire auxiliară este redusă, iar accesul luminii solare la panourile pentru panouri fotovoltaice și apă caldă este îmbunătățit. Ca urmare, casa dvs. este mai confortabilă pentru a trăi și mai puțin costisitoare pentru funcționare. Se ține cont de mișcarea soarelui vara și iarna, precum și de direcția și tipul de vânt.

Încălzirea solară și răcirea pasivă

Cea mai rentabilă abordare pentru a vă încălzi casa este prin încălzire solară pasivă. Pe scurt, proiectarea încălzirii solare pasive ține soarele de vară afară și permite soarelui de iarnă să intre, asigurându-se în același timp că anvelopa clădirii reține acea căldură în interior în timpul iernii și permite ca orice căldură acumulată să iasă în timpul verii. Orientarea, masa termică, etanșarea și alți factori joacă cu toții un rol în construcția unei case încălzite cu energie solară pasivă. Deoarece majoritatea climatelor au nevoie atât de încălzire, cât și de răcire pasivă, se recomandă citirea acestei pagini împreună cu Proiectarea în funcție de climă (pentru a stabili zona climatică) și Răcirea pasivă.

Izolație

În zonele în care sunt utilizate aparate de aer condiționat, scurgerile de aer reprezintă 15-25% din pierderile de căldură pe timp de iarnă în clădiri și pot contribui la pierderi substanțiale de „răcoare”. Una dintre cele mai ușoare modificări pe care le puteți face pentru a vă îmbunătăți confortul, reducând în același timp costurile de energie și emisiile de gaze cu efect de seră, este să vă etanșați casa împotriva scurgerilor de aer. Cu excepția locuințelor cu ventilație naturală de la tropice, etanșarea este cu atât mai avantajoasă cu cât clima dumneavoastră este mai severă.

Deoarece etanșarea casei dumneavoastră și creșterea nivelului de izolație poate duce la condens și la o calitate slabă a aerului interior, acest articol descrie cum funcționează condensul, care sunt climatele cele mai predispuse la el și cum puteți atenua efectele sale.

Geamuri și luminatoare

Ferestrele și ușile cu geamuri lasă să pătrundă lumina și aerul proaspăt, oferind în același timp priveliști care leagă zonele de locuit interioare și exterioare. Cu toate acestea, ele pot fi o sursă semnificativă de câștig de căldură nedorită în timpul verii și de pierdere de căldură în timpul iernii. Geamurile pot pierde până la 40% din energia de încălzire a unei case, în timp ce câștigă până la 87% din căldură. Soluțiile de geamuri adecvate pentru orientarea și climatul dumneavoastră, precum și dimensiunea și poziția deschiderilor de ferestre în designul dumneavoastră, pot ajuta la rezolvarea multora dintre aceste probleme de performanță termică. Folosiți Sistemul de evaluare energetică a ferestrelor (WERS), care clasifică diferite produse pentru ferestre în funcție de performanța lor energetică și legată de energie.

Lasă un răspuns